Fan van weerstand binnen je organisatie? Of juist niet?

weerstand

Zowel werknemer als bedrijfsleider hebben neiging om te gruwelen bij het woord ‘verandering’. Intrinsiek gaan we automatisch een soort weerstand vertonen.

Het hoeven niet de grootste dingen te zijn die wijzigen om weerstand op te roepen. Het afschaffen van een verworven recht zoals ‘de cake’ kan al heel wat stof doen opwaaien. Als ze ‘de cake’ beginnen af te schaffen, is de redenering die vaak volgt: “wat volgt er nog… misschien ontslagen??!!” Onze hersenen en gedachten maken onze angst alleen maar groter.

Toch kan je weerstand als een zeer nuttig en interessant instrument beschouwen in tijden van verandering. Ook op persoonlijk vlak kampen we er vaak mee. Wij mensen zijn allen gewoonte dieren en om deze te wijzigen is er toch wat moed en doorzetting nodig. Laat het er zijn, het helpt je door een nieuwe transitiefase. Je krijgt nieuwe inzichten om een andere fase op je pad vorm te geven.

Hoe pakken we weerstand aan binnen een organisatie?

Het biedt ons informatie wat er leeft bij de werknemer en welke angsten er ronddwalen. We mogen en kunnen er blij mee zijn! Raar maar waar, want mocht er geen weerstand aanwezig zijn, moeten we ons vragen stellen over de gelatenheid die er heerst.

Pak weerstand aan door het bespreekbaar te maken. Wil dit zeggen dat je inspraak moet geven in je beleid of visie? Misschien, maar misschien ook niet… Communiceer concreet en transparant en stem je communicatie af per doelgroep binnen de organisatie. Wat kan er verwacht worden, welke gevolgen, wat met de toekomst,… Communiceer ook wat je nog niet weet om rust te brengen.

Een mogelijke leidraad die je kan gebruiken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *